Vijf jaar later

30 augustus 2020

“Weet je nog? In 2020? Met die corona-epidemie? Wat was dat een rare tijd he!”

“Ik weet het nog precies. Ik had in januari iets gelezen over een nieuwe besmettelijke ziekte in China. Ach nou ja, dacht ik. Dat is ver weg. Toen bleek die ziekte opeens ook in Italië voor te komen.”

“Daardoor kwam het virus ook naar Nederland. De eerste zieke was een man die op skivakantie was geweest in Italië en toen carnaval ging vieren in Brabant. Op één avond bezocht hij vijf kroegen. Ik dacht toen nog steeds, het zal wel niet zo’n vaart lopen, want ik vier zelf geen carnaval. Maar toen kwam ik erachter dat mijn buren elk jaar uitgebreid carnaval vieren in Oeteldonk. Dan komt het wel heel dichtbij.”

“Ik ben in het voorjaar van 2020 ook nog wezen skiën in Oostenrijk. Dat was de laatste keer met echte sneeuw. Door die klimaatopwarming heb je nu overal die rottige kunstsneeuw.”’

“Weet je nog waar jij was, toen Mark Rutte samen met Irma de lockdown aankondigde tijdens die persconferentie?”

“Oh ja, ik was toen bij mijn moeder in het verpleeghuis. Wij keken samen naar de persconferentie op tv. De directeur van het verpleeghuis stuurde gelijk na de persconferentie al het bezoek naar huis. Ik ben op weg naar huis snel even langs de supermarkt gegaan om een paar pakken wc-papier te kopen. Ik vond het trouwens verschrikkelijk dat ik mijn moeder tien weken niet kon zien, maar ik had daardoor wel tijd om mijn online cursus ‘Haken met materialen uit de natuur’ weer op te pakken. 

“Gelukkig hadden we in Nederland een intelligente lockdown. In Engeland hadden ze een onnozele lockdown. Daar moesten de pubs veel langer dicht en daar waart de ziekte nog steeds rond.”

“Wat een zegen dat ze niet meer bij de EU horen en dat de grenzen dicht zijn gegooid. Kan dat virus hier in ieder geval niet meer komen.”

“Een jaar later was er gelukkig een vaccin. Het leven in Nederland is wel voorgoed veranderd he!”

“Nou en of! Wie had ooit gedacht dat Diederik Gommers nu alweer vier jaar minister-president is, dat IC verpleegkundigen tegenwoordig boven de Balkenendenorm mogen verdienen en dat er elk jaar een Ab Osterhaus-bokaal wordt uitgereikt voor de persoon die in één jaar het vaakst op tv komt.

Nog een glaasje rode wijn?”

“Oh, lekker, maar eerst zet ik even mijn 5G aan, want ik heb mijn dagelijkse dosis van het vaccin nog niet binnengehaald. “