Notuleren saai? Welnee!

22 februari 2021

Soms vragen mensen wel eens: ‘Vind je dat notuleren niet saai?’ Mijn antwoord is meestal: ‘Het uitwerken van de notulen kan wel eens vermoeiend zijn, maar de vergaderingen zelf vind ik altijd erg leuk. Het is leerzaam, je leert mensen kennen en je komt nog eens ergens’. Zo notuleer ik regelmatig een vergadering van een Raad van Commissarissen van een internationaal transportbedrijf. Vanuit het kantoor waar de vergaderingen plaatsvinden kijk je uit op de Oude Maas, waar enorme binnenschepen langsvaren. Verder heb je vanuit de vergaderruimte zicht op pontons, sleep en duwboten, een kade met een enorme hijskraan, grote betonnen buizen, damwanden en enorm veel containers. Een stoere plek om te werken. Een tijdje terug heb ik genotuleerd bij het fietsendepot van de gemeente Amsterdam. Vanuit heel Amsterdam worden alle weesfietsen, die in de stad in de weg staan, hier naartoe gebracht. Tijdens de vergadering keek ik uit op een groot terrein met honderden fietsen. Best bijzonder.

Eerlijk is eerlijk, soms zit ik ook wel eens in een saaie vergaderzaal in een saai kantoor of zoals nu thuis, omdat de meeste vergaderingen online plaatsvinden via Teams of Zoom. Maar ook dan kan notuleren leuk zijn, zeker als je een brede interesse hebt. Ik heb de afgelopen jaren genotuleerd over zoveel verschillende onderwerpen en overal steek je wat van op. Een greep: circulaire economie, pensioenen, auteursrecht, VVE’s, arbeidsrecht, sociale zekerheid, medezeggenschap en Ondernemingsraden, gehandicaptenzorg, gemeentelijke herindeling, letselschadeadvocatuur, jeugdzorg, integratie van nieuwkomers, expertise en hulp bij kanker, kinderopvang, duurzame kleding, informatietechnologie en arbeidsmarkt, basisonderwijs, vakbondswerk en ondernemen in de Food Vallye. Dus maak je over mij geen zorgen; ik vermaak me prima met het notuleren.