Op de drempel van het nieuwe jaar

31 december 2023

Sinds 1 januari 2023 ben ik 100% zelfstandig ondernemer. Tot die tijd combineerde ik het werken als zelfstandig notulist en tekstschrijver met een parttime baan als communicatiemedewerker. Nu het jaar ten einde loopt, kijk ik graag even terug op het afgelopen jaar. Wat heeft het werken als zelfstandig ondernemer mij gebracht en misschien ook wel gekost?

Ik ben erg blij dat ik erin geslaagd ben om voldoende opdrachten binnen te halen. Ik heb gemiddeld twee of drie notuleeropdrachten per week. Vorig jaar zat ik op circa 40 opdrachten in een heel jaar en nu heb ik meer dan 70 opdrachten gedaan. Ik ben daar heel blij mee.

Ik houd erg van het eigen baas zijn, de touwtjes in handen hebben, zelf kunnen bepalen of je ja of nee zegt tegen een opdracht. Ik houd ook van de lange zomerweken, waarin ik geen of veel minder werk heb. Afgelopen jaar overviel me dat een beetje, maar ik zie er nu absoluut het voordeel van in en ben nu plannen aan het maken om die heerlijk luie weken in de zomer van 2024 in te gaan vullen.

Ik voel me wel wat kwetsbaarder. Als zelfstandig notulist ben ik helemaal op mezelf aangewezen. Als ik ziek word, heb ik geen collega die het automatisch van me overneemt. Mijn reuma vormt tot nu toe geen belemmering om dit werk te doen. Mijn chronische ziekte was wel een van de redenen waarom ik lang heb gewacht met de stap om 100% zelfstandig ondernemer te worden. Tot nu toe houd ik het fysiek goed vol. Door mijn aanmelding bij een broodfonds, waarvan ik ook secretaris ben geworden, denk ik dit risico een beetje te hebben afgedekt.

Het gemis aan collega’s heb ik opgevuld door nieuwe contacten, onder andere bij het Broodfonds, bij de Stamtafel, een club van Hooglandse ondernemers die elke maand bij elkaar komt, en door het werken buiten de deur, onder andere bij Peer, een Seats2meet locatie in Amersfoort-Noord.

Ik ga met veel zin het nieuwe jaar in met mijn bedrijf. Plannen? Die zijn er zeker. Misschien nog één of twee nieuwe klanten en af en toe een opdracht als tekstredacteur. Ik redigeer graag teksten en krijg daar altijd goede reacties op. Verder hoop ik de opleiding die ik volg bij de afdeling Verslag en Redactie van de Tweede Kamer als stenograaf komend jaar succesvol af te ronden. Op naar 2024! Ik wens ieder die dit leest een gelukkig, gezond en liefdevol nieuw jaar!